The Claridges Nabha Residence

This property was the summer residence of the Maharaja of Nabha. It is managed by the Claridges group. We were asked to design the interiors, landscape and uniforms. The design concept is centred around old Mussoorie in its heyday - a Victorian feel with a few Anglo-Indian touches. The guest rooms have an English cottage feel. The colour schemes are blue and green. The walls are painted a pastel shade of the colours with white highlights. The beds are covered with white duvets and coloured throws. The floors are wooden with coloured rugs. The lobby is neutral. The dining room is vibrant, yet sophisticated. Deep green walls with wooden panelling and floor give a very cosy feel to the library and bar. The veranda facing the rear terraces is light and airy. The conference room is understated and business-like.

This 22-room boutique hotel is located in Mussoorie, Uttarakhand, India. The project was executed in phases between Jan 2004 and Nov 2006. Landscape architecture by Integral Designs. Services engineering by Engineering Design & Consulting Organisation. Uniform design by Freefalling.

Entrance Courtyard

The central courtyard around which many of the guest rooms are arranged. Much of the property consists of one-storey buildings with corrugated metal roofs.

Veranda

Veranda between the lobby and garden.

Garden

The garden with cast-iron furniture and cheerful umbrellas.

Lobby

The front lobby with reception desk.

Lobby

The rear lobby with doors to the dining room, library and veranda.

Restaurant

The dining room painted in Victorian red.

Restaurant

The dining room has wood panelling and deep red walls. The floor is parquet with period tiles.

Bar

The bar has wooden panelling and deep green walls.

Bar

The library has wood panelling and deep green walls. The fireplace is faced in flamed granite and has an intricately carved wooden surround.

Conference Room

The conference room has a flexible furniture layout.

Conference Room

The conference room.

Conference Room

All new pilasters, beams and mouldings in the conference room.

Conference Room

Carved wood panelling in the conference room.

Guest Toilet

The powder room attached to the conference room is paved with period tiles and has aged stone on the walls.

Blue Guest Room

The blue guest room has pale blue walls with white highlights. Looking from the entrance alcove to the bedroom to the wardrobe.

Blue Guest Room

View of the blue guest room, looking from the bedroom towards the entrance alcove.

Blue Guest Room

The throw and cushion on the bed in the blue guest room.

Green Guest Room

The green guest room has pale green walls with white highlights. Looking from the entrance alcove to the bedroom to the wardrobe.

Green Guest Room

View of the green guest room, looking from the entrance alcove to the bedroom.

Green Guest Room

Green scheme in one of the duplex bedrooms.

© Place Design Partnership