House for Dolly and Manmohan Bagai

The ground floor has the public spaces, a guest bedroom and a small clinic for Dr. Bagai. The first floor has two bedrooms and a TV lounge. The second floor has a self-contained apartment towards the front, and servant quarters towards the back. The roof is covered in solar photo-voltaic panels. Due to vaastu considerations, the house is a cuboidal volume that does not touch any of the adjacent houses. Open spaces lighten the north-east corner. Panels of stone cladding visually anchor the west corners. Sunshades are made of wooden slats in white metal frames. They are topped with tempered glass to keep off the rain. Similar materials are used in the pergola, balcony railings and boundary walls.

Located in Gurgaon, Haryana, India. The site area is 420 sqm (502 sqyd). The floor area is 496 sqm (5,331 sqft). The project is in progress. Structural engineering by Ojasvi Consultants. Services engineering by Engineering Design & Consulting Organisation.

Ground Floor Plan

Ground floor plan.



First Floor Plan

First floor plan.



Second Floor Plan

Second floor plan.



View From Street

The front of the house, as seen from the street.

View From Street

The front of the house, as seen from the street.

View From Street

The front of the house, as seen from above.

View Towards Entrance

The footpath past the parking space and towards the front door under the canopy.

Front Yard

The front yard with lawn and wooden deck.

Back Yard

The rear deck covered with a pergola. Sliding doors on the right open up the kitchen to the barbecue patio outside.

© Place Design Partnership