Old Age Home for DS Charitable Trust

After being invited to participate in a competition to design a retirement community in Greater Noida, Place Design produced the winning entry and was signed on to lead the project.

Most residents live in studio apartments. A few apartments are larger. Recreation spaces include restaurants, lounges, library, business centre, activity centres and an auditorium. Fitness facilities include areas for yoga, meditation, gym, physiotherapy and indoor swimming pools. Medical facilities consist of a clinic with a small hospital ward. Other miscellaneous spaces include a barber, beauty parlour, convenience store, grocery store and a pharmacy. There are administrative offices, staff areas and apartments for senior staff. The brief also includes a hostel for destitute children, with the intention that the young and old will symbiotically support each other. 2 acres of the site have been set aside for a naturopathy centre, to be designed and built at a later date.

Located in Greater Noida, Uttar Pradesh, India. The site area is 48,020 sqm (57,372 sqyd) or 4.8 hectares (11.9 acres). The floor area is 61,665 sqm (663,061 sqft). There are a total of 315 apartments, ranging from 56 sqm (599 sqft) to 93 sqm (1,003 sqft) in area, and parking for 600 cars. Designed between Sep 2015 and Apr 2017, this project was not built. Landscape architecture by Integral Designs International Studio. Structural engineering by Prajukti Consultants. Services engineering by Integral Designs.

Site Plan

This is the site plan designed for the competition.

The naturopathy centre has been allocated space adjacent to the main road, so that it can function independently. The auditorium, also next to the main road, will be used by the senior residents, by the children and can also be rented out to non-residents. The hostel is close to the apartments, in order to encourage interaction, but close enough to the road for the children to go to school without disturbing the older residents. The core of the development is set to the back of the site so as to preserve some tranquility. Low-rise apartment blocks of four to five storeys are arranged in a ring. Each block has a street to one side and gardens on the other. Public activities are arranged along the street in order to create a lively atmosphere and encourage movement and interaction. As the project progressed, the concept remained constant, but the articulation of the design evolved.

Perspective

Overhead view of the development.



Perspective

View as one enters the ring road, with the commercial and medical zone on the left.



Perspective

View of the commercial and medical zone.



Perspective

Entrance of one of the apartment buildings.



Perspective

The ring road passes a small park.



Site Plan

Site plan.

This site plan shows the evolution of the design. More thought has been given to the break-up of the large open spaces. The auditorium building has been removed and replaced with an open-air amphitheatre at the centre of the development.

Typical Apartment Plan

Plan of a typical apartment using the standard module.

Typical Apartment Plan

Plan of a typical apartment using the standard module.

Semi-Private Lounge Plan

Plan of a semi-private lounge using the standard module.

Nurses' Station Plan

Plan of a nurses' station using the standard module.

The apartment modules were arranged to form buildings. Depending on the size of the building, each floor has at least one lounge and one nurses' station.

Building D Plan

Typical floor plan of Building D.

Building G Plan

Typical floor plan of Building G.

Site Plan

Schematic site plan showing the evolved building plans on the same conceptual layout. Vehicular traffic has now been separated from the road used for pedestrians and golf carts.

Floor 2 Site Plan

Schematic site plan at Floor 2 level showing the distribution of functions.

Floor 1 Site Plan

Schematic site plan at ground level showing the distribution of functions.

Basement Site Plan

Schematic site plan at basement level showing the distribution of functions.

© Place Design Partnership