Restaurant for The Claridges, Surajkund

We were asked to design a theme restaurant for this 287-room luxury hotel, the theme being a 'dhaba', or traditional highway eatery. After much first-hand research, we decided to take the literal route and create an immersive 'dhaba' experience.

The restaurant's primary circulation is the road. One first encounters the bar and waiting area in the form of a 'theka' or local liquor vend. The main dining area is on the side of the road and has an open display kitchen. There are two private dining rooms. The experience is enhanced by the use of authentic materials and props, as well as large graphics. The furniture is rustic.

Located in Faridabad, Haryana, India. The floor area is 411 sqm (4,423 sqft), without the kitchen. The bar area seats 28 and the restaurant 98, with a total of 126 covers. Designed in Jan 2008, this project was not built. Facility planning by Hospitality Consultants India.

Layout Plan

Layout plan.

Entrance

The lift lobby and entrance to the restaurant. The hostess station is in the form of an STD booth. An actual truck extends from the lobby into the restaurant. The back of a truck is printed on the glazed facade, which intersects the actual truck.



Bar

The bar at the side of the highway. Vertical strips of printed glass show a truck parked by the side of the road.



Highway

One continues down the highway towards the dining area. Vertical strips of printed glass show a truck parked by the side of the road. Prints on the walls show the countryside beyond. Large LCD screens show the movement of passing traffic.



Bar

One continues down the highway. Vertical strips of printed glass show a truck parked by the side of the road. Prints on the walls show the countryside beyond. Large LCD screens show the movement of passing traffic.



General Dining

The general dining area with roadside props. Vertical strips of printed glass show a truck parked by the side of the road, which looks quite deconstructed when seen from this angle. Overhead ducts are made of beaten copper. Some areas of the ceiling simulate sky, while others have corrugated metal.



General Dining

View from the dining area back up the road towards the actual truck.



General Dining

The general dining area with roadside props. Vertical strips of printed glass show a truck parked by the side of the road. Overhead ducts are made of beaten copper. Some areas of the ceiling simulate sky, while others have corrugated metal.



General Dining and Bar

Prints on the walls show the countryside beyond. Bicycles separate the dining area from the bar. Overhead ducts are made of beaten copper. Some areas of the ceiling simulate sky, while others have corrugated metal.



Private Dining

A private dining room looking out onto the rest of the 'dhaba'. The ceiling is of timber rafters and red sandstone slabs.



After considering the option of a literal, immersive 'dhaba' experience, the management decided that a modern luxury hotel should not have a restaurant that is too rustic.

We designed a very modern and subtle restaurant with areas of very strong, theme graphics. There are two open display kitchens and two private dining rooms. The following presentation is largely monochromatic and represents the subtle, modern style. The areas of blue translucency are glass with printed graphics, which are explained in the first few images.

The floor area is 426 sqm (4,582 sqft), without the kitchen. The bar area seats 43 and the restaurant 114, with a total of 157 covers. Designed in Apr 2008, this project was not built.

Layout Plan

Layout plan.

Graphics

There are large areas of square panels held together by spider clamps. Monochrome represent a neutral material. The blue translucent panels represent glass printed with photographs and textures from highways and dhabas.



Bar

A view of the bar from the entrance. Printed panels come down from the ceiling to form a backdrop.



Bar

A view of the bar from the entrance. Printed panels come down from the ceiling to form a backdrop. There are also prints on the partitions and table tops.



General Dining

The dining area with glass partitions. There is an open display kitchen towards the back on the left. Intense graphics come down from the ceiling to form a backdrop.



Private Dining

A glass-enclosed private dining room.



General Dining

The dining area with an open display kitchen in the left middle ground.



Bar

A view of the bar from the passage leading to the dining area. The path is flanked by lots of prints.



Furniture

Furniture and fixtures are sleek and modern.



© Place Design Partnership